Ισπανικά παίγνια, Ελλήνων βάσανα

354

Μία ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της η αναμενόμενη εσοδεία της 2019/20 αναμένεται μειωμένη έως και κατά 50% (υπογράμμιση δική μας) σε σύγκριση με τη φετινή. Άρα, εφόσον η παραγωγή θα είναι μειωμένη, οι τιμές δε θα πέσουν, συνεπώς, οι παραγωγοί δε θα πρέπει να πουλήσουν το λάδι τους στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών.

Σχόλια δικά μας, του olivenews.gr:

  1. Φέτος η Ισπανία έκανε ρεκόρ όλων των εποχών με 1,8 εκ. τόνους, κάτι που είναι αδύνατο να επαναληφθεί, τουλάχιστον για του χρόνου. Πράγματι υπήρξε περίοδος ανομβρίας, όμως οι βροχές του Απριλίου προδιαθέτουν – χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη – ότι η Ισπανία περιμένει μια μεσαία/ κανονική παραγωγή, γύρω στους 1,4 εκ. τόνους. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν τα αποθέματα ρεκόρ (600 – 700 χιλ. τόνοι) με τα οποία θα ξεκινήσει η Ισπανία τον Οκτώβριο. Επίσης, θα πρέπει να προστεθούν οι πολύ καλές παραγωγές, που, λογικά, αναμένουν όλες οι υπόλοιπες χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Τουρκία, μετά από τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψαν εφέτος. Φυσικά, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής τίποτα δεν αποκλείεται και τους επόμενους μήνες να συμβούν στη Μεσόγειο μπόρες, καταιγίδες, χιόνια, χαλάζια, και τελικά να καταστρέψουν ό,τι άνθισε και κάρπισε. Αν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές και το ελληνικό site που άκριτα τους αναπαράγει έχουν τέτοιες ενδείξεις τότε οφείλουν να τις πουν, διαφορετικά πρόκειται για fake news, ή σε απλά ελληνικά, για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
  2. Η χρονική συγκυρία αυτής της ανακοίνωσης δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αθώα. Οι ισπανικοί συνεταιρισμοί έχουν ανακοινώσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο να αποσύρουν από την αγορά και να αποθεματοποιήσουν 300.000 τόνους (Οι ισπανικές κοοπερατίβες αποσύρουν 300.000 τόνους!, 29/05) και βρίσκονται στο στάδιο των συνεννοήσεων με το Υπουργείο τους (Οργασμός διαπραγματεύσεων στην Ισπανία, 05/06).
  3. Όπως γράψαμε στις 29/05 «πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα το οποίο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς». Μπορεί λοιπόν εύκολα κανείς να συνδέσει την ανακοίνωση των Ισπανών αγροτοσυνδικαλιστών με το κατάλληλο «κλίμα» που προσπαθεί να δημιουργήσει. Αυτό που δύσκολα γίνεται κατανοητό είναι γιατί άκριτα να αναπαράγουμε εμείς στην Ελλάδα αυτή την ανακοίνωση.
  4. Αν λάβουμε υπόψη το ισπανικό σύστημα, ότι δηλαδή ο παραγωγός δεν κρατάει λάδι «σπίτι του» ή «άκοπο», αλλά έχει εξ αρχής πουλήσει τις ελιές του και παραδώσει την ιδιοκτησία του ελαιολάδου που θα παραχθεί, συνεπώς η ανακοίνωση των αγροτοσυνδικαλιστών αλλού απευθύνεται και όχι στους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς.* Αντιθέτως στην Ελλάδα θα υπάρχουν το λιγότερο 60-70.000 τόνοι αποθέματα. Για μια μικρή αναλογία καλών ποιοτήτων δεν υπάρχει ζήτημα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να πουληθούν και τώρα και αργότερα. Όμως για την πλειοψηφία των υποβαθμισμένων/ οριακών ποιοτήτων, δε  θα ήταν καθόλου φρόνιμο να τα κρατήσει κανείς περιμένοντας να ανέβουν οι τιμές επειδή το λέει μια ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση και άκριτα το αναπαράγει και κάποιο ελληνικό site.

Να υπογραμμίσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η Ελληνική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) καλεί σε ημερίδα – ανοιχτό διάλογο, περιγράφοντας με ειλικρίνεια όχι μόνο τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε την ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώθηκε αλλά και την προσεχή 2019/20 που αναμένουμε. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, διαβάζουμε σε ελληνικό ενημερωτικό site (χορηγό μάλιστα επικοινωνίας της ημερίδας) ότι – ούτε λίγο, ούτε πολύ – οι τιμές στην Ισπανία (άρα και στην Ελλάδα) πρόκειται να ανέβουν, άρα συστήνουμε στους παραγωγούς να μην πουλήσουν το λάδι τους στις τρέχουσες χαμηλές τιμές.

Υ.Γ.: Προς αγαπητούς συναδέλφους άλλων αγροτικών μέσων ενημέρωσης. Όταν το olivenews.gr έχει γράψει από τις 29/05 για την απόσυρση των 300.000 τόνων στην Ισπανία, καλό είναι να μην επαναλαμβάνετε την ίδια είδηση 8 ημέρες αργότερα, στις 06/06, με πηγή το olimerca. Ας θεσπίσουμε και ας σεβαστούμε μεταξύ μας κάποιους κανόνες δημοσιογραφίας, ιδίως σε μια εποχή γενικότερης «διεπαγγελματικής συνεννόησης».

*Στους 1.469.730 τόνους ισπανικών αποθεμάτων, οι 1.107.120 βρισκόντουσαν στα ελαιοτριβεία, οι 273.100 στους τυποποιητές και οι 89.500 στο Πατριμόνιο. Στους ελαιοπαραγωγούς ήταν, πρακτικά, μηδέν.