Οι Έλληνες επιστήμονες ελαιοκομίας για τις ευρωεκλογές

0
513

Στις 26 Μαΐου οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να αποφασίσουν με την ψήφο τους. Πρόκειται για την κορυφαία έκφραση του δικαιώματος και παράλληλα της συν-ευθύνης για το μέλλον τους.

Το ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), το οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο αποφάσεων και προγραμματισμού στον ευαίσθητο αγροτικό τομέα, εκφράζει την υποστήριξή του σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, του διαλόγου, του πολιτισμού και της ευημερίας. Αρνείται να συνταχθεί με τις φοβίες και τα σύνδρομα πισωγυρίσματος και υποστηρίζει τους στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα όποια προβλήματα και αστοχίες των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διορθωθούν με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, συζητήσεις και σταθερές τοποθετήσεις. Η υπέρβαση με τρόπο δημιουργικό θα ενισχύσει τα θεμέλια του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως το οραματίστηκαν οι δημιουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριξαν μέχρι σήμερα όσοι ενστερνίστηκαν τις αρχές της.

Για τον αγροτικό τομέα, και ειδικότερα για την ελαιοκομία, η οποία αποτελεί το αντικείμενο της Εταιρείας μας, επιθυμούμε να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην βελτίωση των ενιαίων κοινών πολιτικών, οι οποίες θα υποστηρίζουν ουσιαστικά και θα ενισχύουν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας, από τους ελαιοπαραγωγούς έως τους καταναλωτές. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες του μεσογειακού Νότου, αξίζουν ιδιαίτερης φροντίδας καθώς προσφέρουν εισόδημα, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη της υπαίθρου, προστασία του περιβάλλοντος. Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές εξ άλλου αποτελούν τη βάση της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Όλοι οι ενδιάμεσοι κρίκοι είναι αναγκαίοι και πολύτιμοι.

Δεν πρόκειται ωστόσο μόνον για υλικά αγαθά αλλά για την άυλη κληρονομιά ενός πολιτισμού χιλιάδων ετών, τον οποίο η Ε.Ε. οφείλει να προστατέψει και να αναδείξει σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις 26 Μαΐου ασκούμε τα δικαιώματά μας υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών ιδεωδών για ένα καλύτερο μέλλον και της ελληνικής ελαιοκομίας.

Το ΔΣ των 4Ε

Η Πρόεδρος

Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη