Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί στους δρόμους

0
477

Μετά από πρόσκληση των αγροτικών οργανώσεων COAG και UPA οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 29 Μαΐου στην πόλη της Χαέν. Η συνεχής πτώση των τιμών του ελαιολάδου βγάζει στους δρόμους τους Ισπανούς, ενώ λίγο καιρό πριν τα «πορτοκαλί γιλέκα» είχαν βγει να διαμαρτυρηθούν στην Ιταλία, έστω και αν εκεί οι τιμές βρίσκονται φέτος πάνω από τα 5 €, με κάθετη όμως πτώση του εισοδήματος και της απασχόλησης λόγω της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή τους. Οι μόνοι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν ψύχραιμοι και απαθείς είναι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί με ποσότητες Ιταλίας (180.000 τόνους) και τιμές Ισπανίας (2,7 €)! Ίσως γιατί περιμένουν ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν θα ικανοποιήσει το – αγνώστου περιεχομένου- αίτημα του Έλληνα υπουργού για μέτρα στήριξής τους.

Οι ισπανικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η αύξηση της παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών έχει προέλθει κυρίως από τους ελαιώνες υπερεντατικής φύτευσης, που ασκούν πίεση σε βάρος των παραδοσιακών ελαιοκαλλιεργητών.

Υπενθυμίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1998, τις οποίες μάλιστα είχε τότε προβάλει και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο (βλ. τ. 5, Μάιος/ Ιούνιος 1998, σελ. 69).

Η προσεκτική μελέτη της ανακοίνωσης των αγροτικών οργανώσεων δείχνει μια βαθιά μελέτη της ισπανικής πραγματικότητα, με τις επί μέρους φυσικά ιδιαιτερότητές της, που συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων.

Τέλος, κάνουν έκκληση σε όλη την κοινωνία να συμπαρασταθεί ενεργά, άλλωστε, ειδικά στην Ανδαλουσία, η ελαιοκομία αποτελεί μια τεράστια πηγή πλούτου που αναπόφευκτα «αρδεύει» την ευρύτερη κοινωνία.

UΡA: Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων

COAG: Πανεθνική Οργάνωση των Γεωργών και Κτηνοτρόφων