Πως «παίζουν» ποσότητες και τιμές στην Ισπανία

646

Με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο της Ισπανίας στην παγκόσμια αγορά, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναλύσει κανείς πως η ισορροπία μεταξύ των ποσοτήτων προσφοράς και ζήτησης καθορίζει τις τιμές. Ιδίως μάλιστα όταν γνωρίζουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία διακρίνονται για την πληρότητα και την ακρίβειά τους, ώστε να μας επιτρέπουν να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το 2018 η μείωση της Ισπανικής παραγωγής είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εξαγωγές ελαιολάδων (όλων των ποιοτικών κατηγοριών) κατά 13,3% σε σύγκριση με το 2017, φτάνοντας τελικά τα 4,25 δις. ευρώ. 

Σύμφωνα όμως με την Asoliva (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Εμπόρων), η μείωση αυτή (κατά 3%) αφορούσε στο χύμα και την εκμεταλλεύτηκαν οι άλλες χώρες εξαγωγής χύμα όπως η Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο. Αντίθετα στο τυποποιημένο δεν υπήρξε μείωση.

Την 2018/ 19 τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η Ισπανία θα έχει μια παραγωγή – ρεκόρ και αντίστοιχα μειωμένες παραγωγές, σε ιστορικά χαμηλά μάλιστα, έχουν οι άλλες χώρες της Μεσογείου, Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία.

 Σχεδιάγραμμα: Εξέλιξη των τιμών χονδρικής χύμα στην Ισπανία τις πρόσφατες περιόδους εμπορίας για τις διάφορες ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων

————–

Σαν αποτέλεσμα, οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξάνονται σημαντικά, έστω και θυσιάζοντας τις τιμές, οι οποίες υποχωρούν για το έξτρα από 3,7 σε 2,5 ευρώ/ κιλό και για το κοινό παρθένο από τα 3,4 στα 2,2 ευρώ/κιλό (βλ. και το παραπάνω σχεδιάγραμμα).

Αυτή η υποχώρηση των τιμών προκαλεί τις διαμαρτυρίες των αγροτικών οργανώσεων, όπως της COAG, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν καλύπτεται ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας προβλέπει ότι οι τιμές θα ανακάμψουν, βασιζόμενος στην εξισορρόπηση ζήτησης και προσφοράς. Πάντως, η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε συντήρηση ή ακόμη και σε ελαφρές ανοδικές τάσεις των τιμών.

Απόδοση από: Economía Digital