Πόσο πουλούν το ελαιόλαδο τα ισπανικά Super Market;

0
337

Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες, η Mercadona, κάνει προσφορές στο επίπεδο των 3,55 ευρώ/ λίτρο για το έξτρα παρθένο, όταν η χονδρική του «χύμα» είναι στα 2,7 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή, όλο το επιπλέον κόστος εμφιάλωσης και διανομής στη λιανική ανέρχεται σε μόλις 0,85 ευρώ/λίτρο (31% επί της τιμής του «χύμα»). Για το κοινό παρθένο η τιμή στα ράφια κατεβαίνει στα 2,59 ευρώ/λίτρο.

Η γνωστή Carrefour είναι λίγο ακριβότερη, με 3,70 ευρώ/λίτρο για το έξτρα και 2,95 ευρώ/λίτρο για το «ελαιόλαδο».

Στον εμπορικό πόλεμο, που οι φθηνότεροι προμηθευτές συνεχώς εναλλάσσονται εμπλέκονται και άλλες αλυσίδες όπως η DIA, η Alcampo, που αυτήν την περίοδο είναι η ακριβότερη, με το έξτρα στα 4,24 ευρώ/ λίτρο και το «ελαιόλαδο» (κουπέ/ριβιέρα) στα 3,45 ευρώ/λίτρο. Η Hipercor και το Lidl πουλούν το παρθένο στα 3,52 και 3,35 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Η συμπίεση των τιμών συνδέεται με το φαινόμενο της αυξημένης παρουσίας ιδιωτικών ετικετών (private label). Στις αρχές του 2000 κάλυπταν μόλις το 20% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι οι μεγάλες αλυσίδες super market συνεργάζονται αποκλειστικά με ισπανούς παραγωγούς, όπως πχ η Mercadona με τον συνεταιρισμό Oleostepa για το brand Hacendado.

Πράγματι, λοιπόν, στην Ισπανία το ελαιόλαδο, όπως και το γάλα, αποτελούν τα προϊόντα «κράχτες», που η τιμή τους πρέπει να προσελκύει τους καταναλωτές, ώστε να προτιμήσουν το κάθε super market με τις προσφορές που κάνει.

Σ.Σ. Δεν παύει όμως να είναι εντυπωσιακή η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα. Ενώ οι τιμές χονδρικής «χύμα» (τιμές παραγωγού) είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, οι τιμές στα ελληνικά supermarket είναι σχεδόν διπλάσιες των ισπανικών.

Απόδοση από Economia Digital