Ένα βιβλίο για την άρδευση και ο Ρικ Πιτίνο

0
401

Είδα στο agrotypos.gr μια ανακοίνωση για την έκδοση ενός βιβλίου με θέμα την άρδευση, γραμμένο από τον κ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη, γεωπόνο, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Χανίων, (σελίδες 435, τιμή 60€).

Επειδή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αναδημοσίευση χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη της, για αυτό και δεν επεκτείνομαι. Ωστόσο, εφ’ όσον θα πρόκειται για ένα βιβλίο καλό και χρήσιμο, να του ευχηθώ καλή σταδιοδρομία.

Με την ευκαιρία αυτή να θυμηθώ ότι δυστυχώς, μια άλλη έκδοση, όπως η «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: το Ελαιόλαδο» αποσιωπήθηκε και δεν υπήρξε ούτε καν μια αναφορά στην έκδοσή της ούτε από τον agrotypos.gr αλλά ούτε και από το  agronews.gr. Όπως επίσης αποσιωπήθηκαν η ίδρυση αλλά και οι δραστηριότητες της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) παρόλο που συμμετέχουν άνω των 50 σημαντικών επιστημόνων από τον χώρο της ελαιοκομίας.

Κάποτε στον Μεσαίωνα καίγανε τα βιβλία, μαζί με τους «αιρετικούς» (;) συγγραφείς τους. Σήμερα τουλάχιστον – στη χώρα μας – κάπως προοδεύσαμε και αρκούμαστε στην αποσιώπηση, έστω κι αν αποτελεί μια μορφή λογοκρισίας, που προσβάλλει βάναυσα το «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» (του Ιάκωβου Μάγερ), ή το «Publicity is the very soul of justice» (του Jeremy Bentham). Πιο «λαϊκά»,  είναι το γνωστό «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» (μην πούμε και το «να ψοφήσει ο γείτονας να του πάρουμε την κατσίκα»).

Έκπληκτος με αυτά που βλέπει να συμβαίνουν στη χώρα μας να τι είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο μετά τα μεγάλα και ακατανόητα επεισόδια μεταξύ των δύο «αιώνιων»:

«Το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό από την έχθρα. 42 χρόνια που είμαι προπονητής, δεν έχω δει, ποτέ ξανά, κάτι τέτοιο. Είμαστε όλοι μέρος του ίδιου πράγματος, του μπάσκετ. Πρέπει όλοι να σέβονται το παιχνίδι. Όλοι είναι μέρος του μπάσκετ.».

Αντικαταστήστε τη λέξη «μπάσκετ» με την «ελιά», και πάμε παρακάτω. Και καλή επιτυχία στο βιβλίο του κ. Χαρτζουλάκη.