Οι τυποποιητές σταμάτησαν να αγοράζουν

0
358

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την παραγωγή, τις εξαγωγές και τα αποθέματα του ελαιολάδου, τα ερωτήματα που υπήρχαν στο σύνολο του κλάδου πήραν την απάντησή τους.

Κάθε μέρα εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η παραγωγή θα φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια τόνους καθώς και ότι οι συνολικές εξαγωγές θα κυμανθούν στους 1,5 εκατομμύρια τόνους. Σε αυτές εντάσσονται οι βιομηχανίες τυποποίησης οι οποίες είχαν στα τέλη Ιανουαρίου αποθέματα 220.000 τόνους. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο όγκος των αγοραπωλησιών ήταν πολύ χαμηλός, με τις τιμές να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με των προηγούμενων εβδομάδων.

Ωστόσο, μία μεγάλη βιομηχανία της Ανδαλουσίας ήταν σε θέση να κλείσει αγορές τόσο από συνεταιρισμούς όσο και από ιδιωτικά ελαιοτριβεία ελαιολάδων βιομηχανικών σε τιμές 2,10 ευρώ και 2,15 ευρώ/κιλό.

Επίσης, και οι Ιταλοί επιχειρηματίες τσιμπολογούσαν αυτή τη βδομάδα, αλλά περιέργως έχουν υιοθετήσει την ίδια στρατηγική με τους Ισπανούς τυποποιητές. Ρωτάνε για τις ποιότητες, πιέζουν για μείωση τιμών στις διαπραγματεύσεις και περιμένουν να εγκαταλείψουν τα ελαιοτριβεία και οι συνεταιρισμοί τα δικά τους αιτήματα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η Ιταλία αυτή τη χρονιά πρέπει να εισάγει από το εξωτερικό περισσότερους από 500.000 τόνους και ψάχνει να βελτιώσει τα κέρδη της αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά.

Απόδοση από το www.olimerca.com. Η αναπαραγωγή του άρθρου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι ρητά αναφέρεται η απόδοση στα ελληνικά από το www.olivenews.gr