Δάκος και χαμηλές αποδόσεις

0
105

Νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν αρχίζει φέτος η ελαιοπαραγωγική χρονιά στην Κρήτη καθώς οι παραγωγοί σπεύδουν να μαζέψουν τις ελιές τους πριν τις «ρίξει» ο δάκος. Όπως λένε οι αγρότες λόγω αποτυχίας της δακοκτονίας σε αρκετές περιοχές του νομού Ηρακλείου ο καρπός είναι «στρώμα» κάτω από τις ελιές. Έτσι πολλοί παραγωγοί, αν και Νοέμβριος, άρχισαν να μαζεύουν τις ελιές τους, έστω κι αν οι αποδόσεις του καρπού είναι χαμηλότερες. Πολλά ελαιουργεία «λάδωσαν» ήδη τα μηχανήματα τους. Και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σχεδόν όλα θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν κανονικά, όπως είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Λεωνίδας Περράκης.
Η αποδόσεις προς το παρόν κυμαίνονται 6 προς 1 (καρπός – λάδι) και 5,5 προς 1. Όλοι ελπίζουν οι αποδόσεις να αυξηθούν. Οι οξύτητες κατά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Ασημίου ήταν 0,4-0,5 δηλαδή σε επίπεδα σχεδόν κανονικά για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Στα επίπεδα περίπου των 2 ευρώ για οξύτητες μέχρι 0,3 προσδιορίζει τις τιμές ο πρόεδρος των Ελαιουργών Λ. Περράκης. Ωστόσο, όπως λέει, δεν εκφράζεται προς το παρόν ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να αγοράσουν το κρητικό προϊόν.
Να σημειωθεί ότι η αγορά της Κρήτης από πέρυσι αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι επιχειρήσεις που μπορούν να πληρώσουν τοις μετρητοίς.