Τρεις Χανιώτες μιλούν για την 2011/12

61

Μανώλης Αναγνωστάκης 
Τerra Creta

image

Πέστε μας τις εκτιμήσεις σας για τη νέα χρονιά 2011/12

Ο νομός Χανίων έχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα παραγωγής. Νομίζω ότι είναι ιστορικό χαμηλό 15ετίας και θεωρώ ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στο 30% της περσινής παραγωγής. Λόγω του ότι ήταν χαμηλή η παραγωγή, προσβλήθηκε ιδιαίτερα κι απ’ το δάκο και έτσι δυστυχώς για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε πρόβλημα και με την ποιότητα. Αγωνιώ επίσης, αν αυτό το λίγο λάδι θα παραμείνει στην Κρήτη, γιατί λόγω έλλειψης ρευστότητας θα πάει όλο με μαθηματική ακρίβεια πριν τελειώσει η σαιζόν στην Ιταλία. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για μας τους τυποποιητές και υπογραμμίζω τους τυποποιητές του ελληνικού λαδιού γιατί τους άλλους δεν τους απασχολεί.

Άρα οι τιμές θα ανέβουν αφού δεν θα υπάρχει λάδι;

Η Κρήτη ελάχιστα επηρεάζει το ισοζύγιο της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης, και έτσι δυστυχώς, όχι μόνο δεν θα ανέβουν οι τιμές αλλά θα υποχωρήσουν. Επίσης ένας λόγος παραπάνω είναι η έλλειψη ρευστότητας που πιέζει τους πάντες, μη επιτρέποντάς τους να αγοράσουν και να αποθεματοποιήσουν.

Ως τυποποιητής και εξαγωγέας, τι βλέπετε για την ελληνική αγορά, την κατανάλωση αλλά και τις εξαγωγές;

Βλέπω με λύπη ότι ολόκληρη η βιομηχανία ελαιολάδου έχει οικοδομηθεί στο να υπηρετεί την Ιταλία. Βλέπω επίσης, ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας που τυποποιούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανταγωνίζονται με ελληνικό προϊόν το ισπανικό. Αυτό για μένα σημαίνει ότι το καταδικάζουν κατατάσσοντάς το στα ίδια επίπεδα. Φοβάμαι ότι ολόκληρη η βιομηχανία θα πτωχεύσει εάν δεν αλλάξουμε πρακτικές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα άλλο λάδι στην αγορά με τελείως άλλες τιμές έξω από τον ισπανικό ανταγωνισμό. Εάν ανταγωνιζόμαστε τον Ισπανό θα πτωχεύσει όλη η βιομηχανία.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις;

Θετικά στο εξωτερικό και αρνητικά στην εσωτερική αγορά.

Υπάρχει πτώση και στην ποσότητα ή μόνο στον τζίρο;

Υπάρχει πτώση και στην ποσότητα. Πιστεύω ότι μια μικρή μερίδα που κατανάλωναν ελαιόλαδο οριακά, επιστρέφουν στα σπορέλαια. Ήδη κάποιοι έχουν επιστρέψει και θα αυξηθεί ακόμα.

image

Γιώργος Δημητριάδης
BIOLEA

Κύριε Δημητριάδη πώς πάει η φετινή χρονιά;

Η φετινή χρονιά δεν πάει καθόλου καλά. Η παραγωγή είναι τρομακτικά χαμηλή. Δεν ξέρουμε ακόμη για την ποιότητα αλλά όταν είναι χαμηλή η παραγωγή, και η ποιότητα υποφέρει. Η δακοκτονία δεν έγινε σωστά. Ο δάκος δρα πολλαπλά στη λίγη καρποφορία, οπότε θα έχουμε πρόβλημα φέτος. Και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει και μια θετική πλευρά αν επηρέαζε τις τιμές του δικού μας λαδιού. Κάτι για το οποίο δεν είμαι αισιόδοξος γιατί μάλλον θα γίνουν τα γνωστά που γίνονται κάθε χρόνο. Θα βαφτιστούν κρητικά λάδια άλλα λάδια που έρχονται.

Έρχονται;

Μπορεί να είναι εδώ κιόλας. Αν δεν σηκωθούν οι τιμές τι άλλο μπορεί να σημαίνει;

image

Γιάννης Μιχελάκης,
ιδιο
κτήτης ελαιουργείου και τυποποιητής.

Πως βλέπετε κύριε Μιχελάκη την φετινή σοδειά;

Φέτος η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη, οι ποιότητες είναι πάρα πολύ καλές, καλύτερες από πέρσι και πιστεύω πως θα πάμε καλά. Με τις τιμές δεν είμαστε ευχαριστημένοι.

Δεν είχατε δάκο;

Είχαμε δάκο και τον κυνηγήσαμε. Βοήθησε και ο καιρός. Ήταν ευνοϊκός εναντίον του δάκου. Θα βγάλουμε καλή ποιότητα.

Από τιμές;

Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Δεν μπορεί να αντέξει ο παραγωγός.

Θα είμαστε πιο κάτω από πέρσι;

Βλέπω χαμηλότερες τιμές. Μέχρι σήμερα, οι τιμές προβλέπονται πολύ χαμηλότερες.

Και τι πρέπει να κάνουμε;

Να οργανωθούμε καλύτερα. Να αναγνωρίσουμε το λάδι μας που είναι το καλύτερο στον κόσμο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ιταλοί λένε ότι είναι το καλύτερο και τώρα δεν έρχονται να το αγοράσουν. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα βελτιωθεί πολύ.