ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Αγορά - Οικονομία | Επιτραπέζια ελιά | Κανόνες εμπoρίας | Αθέμιτος ανταγωνισμός

Εμπορική διένεξη Βρυξελλών-Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ισχυριζόμενη ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνει η Ισπανία πλήττουν την ελαιοπαραγωγή της Καλιφόρνιας και έτσι επέβαλε δασμούς. Σημειωτέον ότι η Ισπανία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγέα λαδιού και ελιάς στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές ελιάς ανήλθαν στα 67,6 δισ. δολάρια το 2017. Οι Βρυξέλλες αντιτείνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια συνεχώς αναθεωρούν την κοινή αγροτική πολιτική τους, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες ανταγωνισμού που θέτει ο ΠΟΕ.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσει στην Ουάσιγκτον με σαφή τρόπο. Aλλιώς θα δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο, δίνοντας το έναυσμα σε άλλες χώρες να επιβάλουν μονομερώς δασμούς στα αγροτικά της προϊόντα, όπως το κρασί και το βόειο κρέας. «Αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει σε αντίμετρα ή δεν κερδίσει ξεκάθαρα την υπόθεση στον ΠΟΕ, τότε θα είναι σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέα μονομερή κινητοποίηση», υπογράμμισε ο Χοσούκ Λι Μακιγιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες. Ισως ορισμένοι ισχυριστούν ότι η εμπορική διένεξη Ε.Ε. - ΗΠΑ επισκιάσει τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών. Η εμπορική διένεξη μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει σοβαρές συνέπειες. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε στις ισπανικές ελιές δασμούς 27,02% ως αντιστάθμισμα στις επιδοτήσεις, αλλά και ξεχωριστούς δασμούς, επειδή στην αμερικανική αγορά πωλούνται φθηνότερα από όσο οι άλλες. Συνολικά, οι δασμοί φθάνουν ανά περίπτωση και το 44,48%. Η Ισπανική Ενωση Ελαιοπαραγωγών πιέζει τις Βρυξέλλες να κινηθούν κατά της Ουάσιγκτον στον ΠΟΕ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Το olivenews.gr από την πρώτη στιγμή είχε ασχοληθεί με το θέμα της επιβολής δασμών στις επιτραπέζιες ελιές Ισπανίας από τις ΗΠΑ και ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που δημοσίευσε το θέμα.

Ο Trump τα βάζει με τις ισπανικές ελιές

Τείχος Trump στις ισπανικές ελιές (upd)

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά Trump για τις ελιές

'Απόβαση' Trump στην Ανδαλουσία

Κομισιόν κοντράρει Trump για τις ελιές

Σε αναμονή ετυμηγορίας Trump οι Ισπανοί

Στηρίζει τις ισπανικές ελιές η Κομισιόν

Το ΕΚ υπέρ ισπανικής ελιάς

Και το ελαιόλαδο στο στόχαστρο Trump;

Κι αν ο Trump χτυπήσει το ισπανικό ελαιόλαδο;

 


Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων