ελληνικά english 21 Ιαν 2019

Κοινωνία - Πολιτική | Κοινωνία

'Ημέρα Μηδέν' και το νερό

HM
Πηγή: Έφη Τριήρη - Η Ναυτεμπορική

Ονομάστηκε "Ημέρα Μηδέν" και θα έρθει όταν το Κέιπ Τάουν, μία πόλη της Ν. Αφρικής με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων, θα δει το νερό του να εξαντλείται εντελώς, με τη δίψα να γίνεται ανυπόφορη. Αρχικά αυτό προβλεπόταν να συμβεί φέτος, όμως η επικείμενη κρίση νερού φαίνεται να έχει πάει πίσω, εν μέρει χάρη στα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η πόλη, με την αναλογία κατανάλωσης νερού να είναι σε έναν προς έξι.

Δυστυχώς, το μέλλον αυτό δεν απειλεί μόνο το Κέιπ Τάουν. Είναι ένα σενάριο που πολλές πόλεις του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπίσουν, όπως προειδοποιούν επιστήμονες. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν πόλεις να βρεθούν αντιμέτωπες με ολική λειψυδρία όταν περίπου το 70% του πλανήτη μας αποτελείται από νερό. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι η αναλογία του καθαρού νερού εκπροσωπεί μόλις ένα 2,5%. Ακόμη χειρότερα, μία σημαντική ποσότητα είναι δεσμευμένη σε πάγο και χιόνι, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις ένα 1% του συνόλου του καθαρού νερού είναι εύκολα προσβάσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι η ανισότητα όσον αφορά την πρόσβαση σε νερό. Παρότι οι εύποροι μπορούν να βρουν τρόπους πρόσβασης, τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού εναπομένουν στις «βουλές» της φύσης και στις υποδομές που διαθέτουν. Και φυσικά υπάρχει και η κλοπή του νερού, είτε για κέρδος είτε για επιβίωση είτε και για τα δύο.

Παραδείγματα από το άμεσο παρελθόν έχουμε στην Καλιφόρνια, που αντιμετώπισε ξηρασία η οποία διήρκεσε χρόνια, στην Αυστραλία που επιβίωσε μεγάλης ξηρασίας στην αλλαγή του αιώνα και στο Σάο Πάολο που αντιμετώπισε κρίση έλλειψης νερού το 2015, λόγω ξηρασίας και ανεπαρκών υποδομών. Ας ελπίσουμε, ότι, όπως και στο παρελθόν, θα αποφύγουμε και στο μέλλον την "Ημέρα Μηδέν"...

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων