ελληνικά english 19 Δεκ 2018

Επιστήμη - Τεχνολογία | Περιβάλλον

Γεωργία που σέβεται τον πλανήτη

ΗΜ


Φωτογραφία: mapama.gob.es


Με πληροφορίες από: qcom.es | efeagro.com | interempresas.net

"Ας κάνουμε περισσότερα, με λιγότερα και καλύτερα μέσα" ήταν ο σύνθημα της ημερίδας που οργάνωσαν πριν λίγες εβδομάδες στη Μαδρίτη ισπανικοί φορείς με θέμα την προσαρμογή της ισπανικής Γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Η ημερίδα διοργανώθηκε από κοινού από το Ίδρυμα Foro Agrario και την Ένωση Δημοσιογράφων του Αγροδιατροφικού τομέα (APAE), ενώ έτυχε της ενεργής υποστήριξης του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος).

"Ο αγροδιατροφικός τομέας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για το ζήτημα", τόνισε ο πρόεδρος του Foro Agrario, κ. José Abellán και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για "μια προσπάθεια όπου αξίζει τον κόπο να εμπλακούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αγροδιατροφικό τομέα, συνεισφέροντας στη διατήρηση και βελτίωση του αγροδιατροφικού συστήματος στην Ισπανία".

Η Γενική Διευθύντρια του Ισπανικού Γραφείου για την Κλιματική Αλλαγή κ.Valvanera Ulargui δήλωσε ότι για την επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρο πως στην κλιματική αλλαγή καθοριστικό ρόλο παίζει ο παράγοντας "άνθρωπος". "Στην Ισπανία έχουμε επίγνωση ότι είμαστε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι".

Η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. María García ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση που "καθορίζει το οικονομικό μας μοντέλο, και το μέλλον και την ευημερία των μελλοντικών γενεών". Η ΓΓ υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Παρισίων υποχρεώνει την Ισπανία να μειώσει τα επίπεδα των διάχυτων εκπομπών της κατά 26% μέχρι το 2030 και κατά 80% μέχρι το 2050. "Ο αγροδιατροφικός τομέας αντιπροσωπεύει το 18% των διάχυτων εκπομπών και το 10,4% των συνολικών εκπομπών. Έχει πολλά να συνεισφέρει στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε καθήκον να παλέψουμε εναντίον της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσουμε διατροφή και υδάτινους πόρους για τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό".

Ο κ. Fernano Miranda, εκ μέρους της Διεύθυνσης Παραγωγής και Αγροτικών Αγορών του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας τόνισε από τη μεριά του ότι "πρέπει να παράγουμε περισσότερα, ξοδεύοντας λιγότερους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και να στραφούν περισσότεροι πόροι προς την έρευνα". Όπως ανέφερε το στέλεχος του ισπανικού Υπουργείου, τη δεκαετία του 1960, 1 εκτάριο γης μπορούσε να θρέψει 2 ανθρώπους. "Το 2050, η ίδια έκταση θα πρέπει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 5 ατόμων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγορά το ζητά
Ο κ. Miranda εξήγησε ότι για τον γεωργικό τομέα η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο αποτελεί διέξοδο. "Όποιος δεν βρίσκεται σε αυτή τη μεριά, δεν θα πουλάει". Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, βλέπουμε στον τομέα της κτηνοτροφίας με τα κριτήρια της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Τόσο η ΓΓ του Υπουργείου, όσο και ο κ. Miranda δηλώνουν ότι ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής αποτελεί, παράλληλα, και ευκαιρία για τα ισπανικά αγροδιατροφικά προϊόντα, προκειμένου να τύχουν μεγαλύτερης αναγνώρισης και να βελτιώσουν τη φήμη τους στις αγορές του εξωτερικού.

Σε χειρότερη κατάσταση άλλες χώρες
Σύμφωνα με τα στελέχη του ισπανικού Υπουργείου χώρες όπως η Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία ή η Δανία βρίσκονται σε χειρότερη θέση και έχουν να καλύψουν περισσότερη απόσταση για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας των Παρισίων. Ακόμα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΑΠ ως μοχλό εκπλήρωσης των στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων