ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Ιστορία - Πολιτισμός | Πολιτισμός | Ιστορία

Μια ελιά… μια ιστορία

ΗΜ
Πηγή (φωτογραφίες - κείμενο): Δέσποινα Μπαρδάκου - athina984.gr

Από το Δεκέμβριο του 2015 στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολή από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας και πλάι στον περίφημο «Δρομέα» του Κώστα Βαρότσου «κατοικεί» μια υπεραιωνόβια ελιά ετών 1500.

Το ελαιόδεντρο ταξίδεψε από το χωριό Ελαιώνα της περιοχής Αιγιαλείας, γιατί ο κορμός και τα κλαδιά του εμπόδιζαν την υπο κατασκευή τότε σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα.

Όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 συνταξιούχος φιλόλογος, που δεν έχει σταματήσει λεπτό – όπως υποστηρίζει – να κυνηγάει, αλλά και να παρακολουθεί την ιστορία της Αθήνας, η συγκεκριμένη ελιά άνθιζε στην Πελοπόννησο το 550 π.Χ. όταν ο Ιουστινιανός έχτιζε το τείχος στον Ισθμό της Κορίνθου. Ένα δεντρο, συνέχισε ο κ. Χαράλαμπος, που είδε τους Φράγκους να καταφθάνουν στο Αίγιο το 1.204 και επιβίωσε στην επανάσταση του 1821.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι άλλες δύο ελιές ηλικίας 800 ετών μεταφυτεύθηκαν την ίδια χρονιά μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ στην οδό Πανεπιστημίου, μία στην Συγγρού και ένα ακόμη δέντρο μεταφυτεύθηκε στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διακοσμήτρια που έχει μεγαλώσει και ζει στην περιοχή σχολίασε με το δικό της τρόπο την συνάντηση κορυφής τέχνης και φύσης, όπου το γυαλί με το σίδερο του «Δρομέα» συναντά το ξύλο και τη πλούσια φυλλωσιά της ελιάς σε μία συνύπαρξη άκρως αρμονική και συνάμα εντυπωσιακή, όπως σημειώσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων