ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Φορείς - Εκδηλώσεις | Φορείς

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Βασίλης Ζαμπούνης


Φωτογραφία: pixabay

Πρόσφατα λάβαμε ερώτηση ελαιοτριβέα - αναγνώστη μας σχετικά με τη δημιουργία της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας. Επειδή πιστεύουμε ότι η απάντηση έχει γενικότερο ενδιαφέρον, τη δημοσιεύουμε παρακάτω:

"Δεν σας κρύβω ότι η απάντηση με παίδεψε πολύ. Τελικά, η μόνη ειλικρινής απάντηση που μπορώ να δώσω σε εσάς αλλά και σε κάθε συνάδελφό σας είναι : Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Πριν πάμε στην Εταιρεία (τα 4 Ε) θα πρέπει να γυρίσουμε ένα βήμα πίσω στο βιβλίο "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο". Άλλωστε οι 34 επιστήμονες συν-συγγραφείς του αποτελούν τον πυρήνα, τη «μαγιά», των 4 Ε. Το βιβλίο, λοιπόν, με το περιεχόμενό του, γραμμένο από τους 34 επιστήμονες σε 688 σελίδες, 38 κεφάλαια και 7 ενότητες δίνει μια χρήσιμη ενημέρωση. Παραδείγματος χάριν, το κεφάλαιο 18 "Καινοτομίες στο ελαιοτριβείο κατά τη παραλαβή παρθένου ελαιολάδου", γραμμένο από μια πολύ σημαντική Ιταλίδα καθηγήτρια, την κυρία Maria Lisa Clodoveo, καταπιάνεται με ένα φλέγον και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: την σύγχρονη τεχνολογία και έρευνα που αναπτύσσεται ειδικά για τη φάση της μάλαξης του ελαιοκάρπου. Αν και αναφέρεται σε συγκεκριμένες εταιρείες , ωστόσο παρουσιάζει με τρόπο αντικειμενικό τα ελαιουργικά μηχανήματά τους, χωρίς να διαφημίζει την Α ή την Β. Η κα Clodoveo είναι επιστήμων, δεν είναι dealer (πωλήτρια) και αφήνει τον αναγνώστη να κρίνει, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να το ψάξει παραπάνω. Αυτός είναι ο ρόλο μιας σοβαρής επιστήμονος, άρα και ενός βιβλίου που φιλοξενεί τις απόψεις της.

Από εκεί και πέρα, εναπόκειται σε εσάς και στον κάθε αναγνώστη να διαβάσει –άλλωστε το βιβλίο είναι φθηνό, 30€ για 688 έγχρωμες σελίδες,- να ενημερωθεί, να κρίνει, να εκφράσει τις συμφωνίες ή τις διαφωνίες του. Ακόμη, λοιπόν, και αν το βιβλίο έχει τα αναπόφευκτα λάθη και αδυναμίες, αποτελεί μια πρόσκληση διαλόγου, κάτι που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στη χώρα μας και επί 14 χρόνια το επιδιώξαμε με το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο και τα τελευταία 7 χρόνια με το Olivenews.gr. Πολλές φορές έχουμε όλοι ακούσει το «δεν έχουμε εθνική ελαϊκή / αγροτική πολιτική», αλλά πώς θα την αποκτήσουμε χωρίς σοβαρό διάλογο;

Εδώ, λοιπόν, κάνουμε ένα 2ο μεγάλο βήμα με την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Διεπιστημονικής Εταιρείας των Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας. Ελπίζω να αποτελέσει ένα χώρο σοβαρής και αντικειμενικής επεξεργασίας των θεμάτων της ελαιοκομίας, όχι σαν μια κλειστή και ανεξέλεγκτη λέσχη, αλλά σαν ένα φόρουμ διάφανο και ανοικτό για όλους που αγαπούν και σέβονται την ελαιοκομία και τα προϊόντα της. Ειδικά μάλιστα για όσους βρίσκονται στην περιφέρεια μακριά από το αθηναϊκό κέντρο.

Για αυτό, λοιπόν, θα δείτε σύντομα και στο καταστατικό της να κατοχυρώνονται οι παραπάνω αρχές και σκοποί. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται σε εσάς, στους συναδέλφους σας ελαιοτριβείς, στους ελαιοπαραγωγούς που σας εμπιστεύονται τον ελαιόκαρπό τους και σε όλη την υπόλοιπη αλυσίδα αξίας μέχρι το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή, να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν και υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια (Συν Αθηνά και χείρα κίνει). Εξ άλλου σε αυτή τη χώρα, λίγο-πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας κι ο καθένας έχει το βιογραφικό του αποτύπωμα
.

Ευχαριστώ για την ερώτηση και την προσοχή σας.

Βασίλης Ζαμπούνης"

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων