ελληνικά english 20 Οκτ 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο

Άνοδος εξαγωγών, αλλά όχι του ελαιολάδου (σχόλια)

HM
Άνοδο για 16ο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές, φέρνοντας χαμόγελα στους Έλληνες εξαγωγείς. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο του 2017, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 ανήλθε στο ποσό των 26.202,1 εκατ. ευρώ (29.564,9 εκατ. δολάρια) έναντι 23.132,3 εκατ. ευρώ (25.789,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 13,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.183,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,0% και η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1.198,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,1% .Από το γενικότερο κλίμα ευφορίας, ωστόσο, (και ενώ σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλάδοι σημειώνουν θετικό πρόσημο) απουσιάζει το ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των "Λαδιών και λιπών ζωικής ή φυτικής προέλευσης" (στον οποίο εντάσσεται το ελαιόλαδο) σημειώνει μείωση στην αξία των εξαγωγών και μάλιστα μεγάλη, της τάξης του -24% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην Eurostat και με ενσωματωμένα στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου το πρώτο 10μηνο του 2017 έπεσαν σχεδόν στο μισό, σημειώνοντας πτώση περίπου 41%.


Σχόλια επισκεπτών

  • | Πάρις Έλ
    Μάλλον λογική η πτώση στο δεκάμηνο αν ληφθούν υπόψη, α)Η φετινή οψιμότητα της παραγωγής σε μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές (π.χ. Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία κλπ) β) Η εξασφάλιση εισαγωγών ποσοτήτων στην Ε.Ε από τρίτες χώρες (Τυνησία) λογικά έφερε μείωση των Ελληνικών εξαγωγών σε παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Ιταλία.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων