ελληνικά english 16 Δεκ 2018

Επιστήμη - Τεχνολογία | Ελαιοτριβείο

Τεχνολογική καινοτομία από μικρό ελαιοτριβείο

HM

Πηγή: diariojaen.es

Ο μηχανικός βιομηχανίας Jorge Martínez Bello διευθύνει το ελαιοτριβείο Almazara El Picón, κοντά στην πόλη Albanchez. Αν και ζει στη Μαδρίτη, δραστηριοποιείται στην ελαιοπαραγωγική περιοχή της Sierra Mágina και πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι η απάντηση στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς ελαιολάδου.

Ο κ. Martínez προσπαθεί να εφαρμόσει στο ελαιοτριβείο που διευθύνει καινοτομίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Από την ελαιοκομική χρονιά 2016/2017 το ελαιοτριβείο του έχει βάλει σε εφαρμογή ένα νέο και καινοτόμο μηχάνημα που ήδη έχει παράγει με επιτυχία 25.000 λίτρα έξτρα ελαιολάδου βιολογικού ελαιολάδου «premium». Πρόκειται για έναν περιστρεφόμενο εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς μαλακτήρες. Η εφεύρεση αυτή αναπτύχθηκε στην επαρχία της Sierra Mágina και οι δημιουργοί της θέλουν να την προωθήσουν, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ακόμα και από τους πιο μικρούς τόπους, μπορούν να ξεπηδήσουν σημαντικές και αξιόλογες καινοτομίες.

Το μηχάνημα σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον κ. Jorge Martínez Bello και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Aurum Process Technology. Αποτελείται από έναν κύλινδρο με θερμαινόμενα τοιχώματα. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα στροφείο που φέρει λεπίδες απόξεσης, ώστε η ελαιοζύμη να φτάνει στην κατάλληλη θερμοκρασία, η οποία για ψυχρή έκθλιψη δεν ξεπερνά ποτέ τους 27 βαθμούς κελσίου. Το θετικό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι το μηχάνημα αυτό είναι συνεχές και ότι η ελαιοζύμη φτάνει στο ντεκάντερ απευθείας, χωρίς διακοπή για να αλλάξει δοχεία. Η μέθοδος αυτή ελαχιστοποιεί την απώλεια αντιοξειδωτικών του ελαιολάδου. Επίσης, σε αυτό το σύστημα περιλαμβάνεται και μια διαδικασία «μικροοξυγόνωσης» της ελαιοζύμης, η οποία προσθέτει με αργό και ελεγχόμενο τρόπο ποσότητα οξυγόνου, ευνοώντας το σχηματισμό πτητικών ενώσεων. «Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε πολύ αρωματικά ελαιόλαδα. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως στην οινοποιία, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάποιος στην Ισπανία την χρησιμοποιεί κατά την παραλαβή ελαιολάδου», τονίζει ο κ. Martínez.
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιο



Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων