ελληνικά english 20 Νοε 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Αγροτική Οικονομία και Πολιτική | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία

Ακτινογραφία ισπανικής αγοράς ελαιολάδου

ΗΜ
Αναλυτική έκθεση για την αγορά του ελαιολάδου στην «παγκόσμια πρωταθλήτρια» του τομέα Ισπανία δημοσίευσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Η έκθεση περιλαμβάνει γενική περιγραφή του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, καθώς και προτάσεις προς τους Έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Στο κείμενο παρακάτω μπορεί κανείς να διαβάσει τα πιο σημαντικά σημεία της μελέτης.

Γενικά Στοιχεία
Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου με 1.286.000 τόνους για τη χρονιά 2016-2017, παράγοντας περισσότερο από το 60% του ελαιολάδου παγκοσμίως. Αναφορικά με την κατανάλωση, η Ισπανία είναι ο δεύτερος καταναλωτής παγκοσμίως μετά την Ιταλία. Δεδομένου ότι η εγχώρια κατανάλωση είναι χαμηλότερη της παραγωγής, ένα μεγάλο ποσοστό του ελαιολάδου που παράγεται στην Ισπανία εξάγεται κυρίως στην Ιταλία, της οποίας η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες της. Άλλοι προορισμοί του ισπανικού ελαιολάδου είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.). Το ελαιόλαδο εξάγεται κυρίως χύμα αλλά και σε εμφιαλωμένη μορφή.

Πρωταγωνιστής στη παραγωγή ελαιολάδου είναι η αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 80% επί του συνόλου. Στην Ανδαλουσία λειτουργούν σήμερα 846 ελαιοτριβεία από τα 1.816 που υπάρχουν συνολικά στην Ισπανία, δηλαδή το 47%. Συγκεκριμένα στη περιοχή του Χαέν βρίσκεται η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ελαιολάδου. Παράλληλα η Ισπανία διαθέτει 1.769 εργοστάσια συσκευασίας ελαιολάδου, νούμερο που αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Τέλος διαθέτει 26 εργοστασιακές μονάδες ραφιναρίσματος. Όσον αφορά στην κάθετη ολοκλήρωση του κλάδου, αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των εμπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου, συνδέονται με κάποιο ελαιοτριβείο.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοτριβείων, περίπου το 56% του συνόλου, λειτουργούν σε μορφή συνεταιρισμών και παράγουν το 70% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και βιομηχανικά ελαιοτριβεία. Η διαφορά έγκειται στο ότι ενώ τα πρώτα αναλαμβάνουν την επεξεργασία των καρπών των μελών-παραγωγών του συνεταιρισμού, τα δεύτερα λειτουργούν βάσει συμβολαίου με τον πελάτη-παραγωγό.

Αν και ορισμένα ελαιοτριβεία διαθέτουν δικές τους γραμμές συσκευασίας, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, τα περισσότερα δεν έχουν, ακολουθώντας τις εξής μεθόδους για τη διάθεση του προϊόντος τους: είτε επιλέγουν την αυτοκατανάλωση (στη περίπτωση του παρθένου και του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου), είτε επιλέγουν να πουλήσουν το προϊόν χύμα σε συσκευαστήρια ή εργαστήρια ραφιναρίσματος ελαιολάδου.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι η υψηλή συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό, τόσο της παραγωγής όσο και του εμπορίου, παρόλο που στον κλάδο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές, λόγω του μικρού αριθμού εμπορικών συναλλαγών τους. Μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην ισπανική αγορά ελαιολάδου είναι οι: Aceites del Sur-Coosur S.A. (ACESUR), Sovena España S.A., Migasa Aceites S.L., Deoleo S.A. Πρόκειται για κάθετα ολοκληρωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των παραγωγικών διαδικασιών.

Στατιστικά Στοιχεία Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Οκτωβρίου τ.ε, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου για το έτος 2016-2017 έφτασε τους 1.286.600 τόνους μειούμενη κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.403.300 τόνοι), ξεπερνώντας ωστόσο κατά 11% τον μέσο όρο της τετραετίας (1.161.300 τόνοι).

Οι εισαγωγές ελαιολάδου του έτους 2016-2017 υπολογίστηκαν στους 93.300 τόνους, σημειώνοντας πτώση 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (117.700 τόνοι) και 21% σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα έτη (113.400 τόνοι).

Τέλος, όσον αφορά τις εξαγωγές ανήλθαν στους 949.300 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2015-2016 (868.100 τόνοι) και 11% σε σχέση με την τετραετία (856.400). Οι τιμές του ελαιολάδου κινήθηκαν ανοδικά το 2016/2017 σε σχέση τόσο με το προηγούμενο έτος όσο και με το μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας. Η ανοδική τάση επηρέασε, όπως είναι φυσικό, όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου. Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται συγκριτικά οι τιμές όλων των κατηγοριών ελαιολάδου:

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές της Ισπανίας από Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας από το εξωτερικό.


Προβλέψεις για το έτος 2017
Τους τελευταίους 24 μήνες οι ισπανικοί ελαιώνες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, ειδικά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, οι οποίοι ήταν κρίσιμοι για την σωστή ανάπτυξη του καρπού και ιδιαίτερα σημαντικοί για την επόμενη εσοδεία.

Οι προσδοκίες για την ισπανική παραγωγή επομένως μειώνονται και κυμαίνονται μεταξύ 950.000 και 1.150.000 τόνους λαδιού. Ιδιαίτερα επηρεάστηκε η Ανδαλουσία, η οποία είναι και η κύρια ελαιοπαραγωγός περιοχή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ισπανία. Αντίθετα, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σεβίλλη, η Μάλαγα και η Αλμερία, το πλήγμα θα είναι μικρότερο και η συγκομιδή θα καταφέρει, αν όχι να αυξηθεί, τουλάχιστον να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα. Δεδομένων των στοιχείων για τους μήνες του καλοκαιριού και σύμφωνα με τις προσδοκίες για τις γειτονικές χώρες οι μέσες τιμές του λαδιού για τη παρούσα περίοδο, όσο περιμένουμε την επόμενη συγκομιδή, θα κυμανθούν στα 4€/κιλό. Η τιμή αυτή θεωρείται οριακή για το ισπανικό καταναλωτικό κοινό, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη ελαστικότητα της εγχώριας ζήτησης, η οποία αυξάνεται όσο η τιμή υπερβαίνει την ανωτέρω οριακή τιμή.

Ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου στην Ισπανία
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Ισπανία όσον αφορά στο ελαιόλαδο αποτελεί μία πολύ ανεπτυγμένη αγορά με μεγάλη συγκέντρωση, κάθετη ολοκλήρωση και ισχυρό ανταγωνισμό. Η είσοδος σε αυτή προϋποθέτει υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με ελκυστική τιμή, ανταγωνιστική προς αυτές που εφαρμόζουν οι Ισπανοί παραγωγοί και προς αυτές που εφαρμόζουν τρίτες χώρες- προμηθευτές, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία. Η ενεργή και τακτική συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, κρίνεται απαραίτητη, καθώς συνιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για τη γνωριμία και εξοικείωση των Ισπανών καταναλωτών με το ελληνικό ελαιόλαδο και είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους Έλληνες παραγωγούς ευκαιρίες συνεργασίας με ισπανικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να εισάγουν το προϊόν.
 
Συνημμένο αρχείο: ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων