ελληνικά english 20 Νοε 2018

Επιστήμη - Τεχνολογία | Καλλιέργεια

‘Χωρίς Xylella’ δηλώνει η Ανδαλουσία

HM

Πηγή: mercacei.com

Το τοπικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Αγροτική Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας πιστοποιεί ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχουν κρούσματα Xylella fastidiosa, ύστερα από 6.082 αναλύσεις ευαίσθητου φυτικού υλικού που προέρχεται τόσο από καλλιέργειες, όσο και από χώρους πρασίνου.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του τοπικού υπουργείου, Rodrigo Sánchez Haro, κατά την ομιλία του στη διεθνή συνάντηση 'Phytoma España', η οποία πραγματοποιήθηκε στη κατεξοχήν ελαιοπαραγωγό επαρχία, τη Jaén και είχε τίτλο "Ελαιώνας: προκλήσεις στον τομέα της φυτοϋγειονομικής προστασίας και της τεχνολογικής καινοτομίας".

Ο κ. Sánchez Haro θέλησε με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει το κοινό, ύστερα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Xylella στην Ιβηρική Χερσόνησο, αναλύοντας όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί για να μην περάσει το βακτήριο στις καλλιέργειες της περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα 800 εποπτικοί έλεγχοι από την αρχή της χρονιάς, ενώ από τις 17 Ιουλίου έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνικός αριθμός και ειδική διεύθυνση email όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση που υπάρχει υποψία προσβολής από το βακτήριο και να λάβουν συμβουλές. “Ο διοικητικός μηχανισμός και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή”, δήλωσε ο κ. Sánchez Haro.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ανδαλουσιανό αξιωματούχο, έχει ενισχυθεί το προσωπικό των αρμόδιων επιστημονικών ινστιτούτων και φορέων, ενώ έχει ζητηθεί από το κεντρικό Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας η δημιουργία "κανονισμού και έγκρισης ανάλογων κονδυλίων για την αποζημίωση των πληγέντων σε όλη τη χώρα".

Αποζημιώσεις στην Valencia
Από τη μεριά του, το τοπικό Υπουργείο Γεωργίας της περιφέρειας της Valencia δημοσίευσε την έκθεσή του για τις αποζημιώσεις προς τους αγρότες που επλήγησαν από την Xylella.

Στο σχέδιο κανονισμού, η αρμόδια περιφερειακή αρχή καθορίζει τους κανονισμούς για τις αποζημιώσεις που προορίζονται για τις δράσεις κατά της Xylella και τις λεπτομέρειες για τους πληγέντες.

Η αποζημιώσεις θα καλύπτουν των σύνολο των εξόδων εκρίζωσης και καταστροφής του φυτικού υλικού (με maximum τα 2.500 €/εκτάριο), υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές έγιναν από τον ίδιο τον παραγωγό ή με δικά του έξοδα.

Αντιστοίχως, καθορίζονται τα όρια αποζημίωσης ανά τύπο καλλιέργειας και ανάλογα με την ηλικία των δένδρων. Για τους ελαιώνες η αποζημιώσεις ξεκινούν από 3.420€ / εκτάριο και μπορούν να φτάσουν τα 15.498 € για αρδευόμενες καλλιέργειες (τα αντίστοιχα ποσά ανά δένδρο είναι 18€ και 62€).

Μέχρι στιγμής, όλα τα θετικά στην Xyllela δείγματα που έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της Valencia είναι αμυγδαλιές από 86 χωράφια, 18 δήμων των περιοχών Marina και Comtat. 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων