ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Φορείς - Εκδηλώσεις | Φορείς | Πρόσωπα

Ελληνική προεδρία στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο

HM
Ο κ. Βασίλης Πυργιώτης εκλέχτηκε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές των Copa - Cogeca για τα επόμενα 2 χρόνια

Με την εκλογή της Ελλάδας και του κύριου Βασίλη Πυργιώτη (εκπρόσωπος του τομέα ελαιολάδου της 'GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ') στην προεδρία της, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Oμάδας Eργασίας των Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας αναδείχθηκε η κ. Anna Rufolo από την ιταλική συνομοσπονδία αγροτών Cia- Agricoltori.

"Είναι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη να υπηρετώ τα ελαιοκομικά προϊόντα από αυτή τη νέα μου θέση", ανέφερε σε αποκλειστική δήλωσή του στο olivenews.gr ο κ. Βασίλης Πυργιώτης. "Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι μέλος των Copa-Cogeca από τον περασμένο Ιούνιο, ξαναδίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες αγρότες και συνεταιρισμούς ουσιαστική δυνατότητα εκπροσώπησης και παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε μέσα και από αυτή τη θέση, με γνώση και με σεβασμό στο προϊόν να προβάλουμε και να αναδείξουμε θέματα που απασχολούν τον τομέα του ελαιολάδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με όλους, να τους ακούσουμε όλους, τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς του ελαιοκομικού τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια ελπίζουμε να βρούμε δίπλα μας ολους τους εμπλεκομενους φορείς", τόνισε.

Αισιοδοξία για την παραγωγή ελαιολάδου
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Ομάδας Εργασίας, ο νέος πρόεδρος εξέθεσε τις εκτιμήσεις του οργάνου για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά: "Εκτιμάμε ότι θα έχουμε καλή σοδειά, με θετικές τάσεις. Στην Ιταλία αναμένουμε 75% αύξηση (σε σχέση με το 2016 που ήταν χρονιά χαμηλής παραγωγής) της παραγωγής ελαιολάδου, ηοποία μπορεί να φτάσει τους 320.000 τόνους. Στην Ελλάδα αναμένεται 46% αύξηση και 285.000 τόνοι. Η Πορτογαλία αναμένεται να σκαρφαλώσει 58% και να φτάσει τους 110.000 τόνους, ενώ άνοδο προβλέπεται να έχει και η Γαλλία (64%) και να φτάσει τους 5.000 τόνους. Μόνο στην Ισπανία προβλέπεται μείωση (14%) με την τελική παραγωγή ελαιολάδου να φτάνει τους 1,1 εκ. τόνους. Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 12% και να φτάσει τους 2.854.000 τόνους".

Αντίστοιχα καλή προβλέπεται η χρονιά και για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. "Στη Γαλλία προβλέπεται αύξηση 58% και παραγωγή 1.260 τόνων. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ανέβει 30% και θα φτάσει τους 235.000 τόνους, ενώ στην Ιταλία θα είναι 20% με 48.000 τόνους. Στην Ισπανία, ωστόσο, η οποία πλήττεται από ξηρασία, η παραγωγή θα πέσει περίπου κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει τους 520.000 τόνους. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να είναι κατά 3% αυξημένη και να φτάσει τους 2.951.500 τόνους", ανέφερε ο κ. Πυργιώτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Προτεραιότητες της Ομάδας Εργασίας
Στις προτεραιότητες της νέας προεδρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Copa-Cogeca, συμπεριλαμβάνεται η εξισορρόπηση του ελαιοκομικού τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Πυργιώτη, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς και καμπάνιες προώθησης. "Η υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας μπορεί, επίσης, να συμβάλλει σε αυτό το στόχο", σημείωσε ακόμα. Τονίστηκε, επιπλέον, πως η Ομάδα Εργασίας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει συμφέροντα του κλάδου, ενώ σημαντική προτεραιότητα για τη νέα προεδρία αποτελεί μια καλή συμφωνία για τον ελαιοκομικό τομέα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.


Σχόλια επισκεπτών

  • | Πάρις Έλ
    Συγχαρητήρια στον κ.Πυργιώτη και την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την εκλογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και καλή επιτυχία στα καθήκοντα του! Ελπίζουμε με αυτή και άλλες θέσεις, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί όπως και οι θεσμοί που τους εκπροσωπούν (?) να βρεθούν ξανά στη καρδιά των εξελίξεων του κλάδου και όχι "ούτε καν παρατηρητές" όπως είμαστε για πολλά χρόνια!!
  • | Lisa Radinovsky (Greek Liquid Gold)
    Congratulations to Mr. Pyrgiotis! It is good, and appropriate, to see Greek representation in the olive oil world at the international level.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων