ελληνικά english 24 Μαι 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Επιτραπέζια ελιά | Τιμές

H Χαλκιδική ξεκινάει

Βασίλης Ζαμπούνης
image
 

Δειλά-δειλά άρχισαν οι ελαιοπαραγωγοί τη συγκομιδή της νέας εσοδείας 2017/18, κυρίως όσοι σκοπεύουν να εφοδιάσουν την ιταλική αγορά με την ποιοτική κατηγορία καστελβετράνο. Οι προοπτικές δείχνουν σχετικά θετικές.

Οι ποσότητες είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ και οι ποιότητες έχουν βοηθηθεί, ιδίως με τις πρόσφατες βροχούλες. Η ηρτημένη εσοδεία για επιτραπέζιες ελιές υπολογίζεται μεταξύ 70 - 75.000 τόνων και επιπλέον 3.500 4.000 τόνοι η παραγωγή του ελαιολάδου. Ωστόσο είναι άγνωστη ακόμη η κατανομή μεταξύ ποσοτήτων που θα οδηγηθούν για μεταποίηση επιτραπέζιας ελιάς και εκείνων για ελαιοποίηση. Ίσως, η μεγαλύτερη αναλογία υπέρ των ψιλών μεγεθών αυξήσει τις ποσότητες για το ελαιόλαδο, το οποίο άλλωστε απολαμβάνει υψηλών σχετικά τιμών, άνω των 4€ .

Αλλά και για τις τιμές της επιτραπέζιας ελιάς εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως γιατί διαφαίνεται ένα κλίμα συνεννόησης και εκλογίκευσης των σχέσεων μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων / μεταποιητών.

Στον συνεταιριστικό χώρο συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Πανίσχυρες στο παρελθόν Ενώσεις αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα που επιτείνονται από την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

Ήδη υπάρχει το παράδειγμα της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης Πολυγύρου και της εταιρείας ΔΕΑΣ Α.Ε. με αμοιβαία επωφελείς όρους.

Στη θέση των Ενώσεων αναπτύσσονται πρωτοβουλίες -ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων – με ομάδες παραγωγών που βλέπουν ότι πρέπει να συνεταιριστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν έστω και μόνο το ζήτημα της από κοινού διάθεσης του προϊόντος τους.

Πάντως, η πιο θετική εξέλιξη προέρχεται από το ολοένα αυξανόμενο ρεύμα τουριστών που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους από τις γύρω χώρες της Βαλκανικής και φεύγουν φορτωμένοι με ελαιόλαδα και ελιές, συνδυάζοντας το τερπνόν των θερινών διακοπών μετά του ωφελίμου των συμφέρουσων αγορών.
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων