ελληνικά english 21 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Άλλες χώρες | Κοινοτικοί κανονισμοί | Ελληνική νομοθεσία

Έως πότε τα λαδόξυδα θα είναι 7ψυχα; (στην Ελλάδα)

Βασίλης Ζαμπούνης

Από την Αχαρνών 2 βγαίνει αισιόδοξο μήνυμα ότι –επιτέλους, έστω και με 4 χρόνια καθυστέρηση- θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση των φιαλιδίων ελαιολάδου στη μαζική εστίαση, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ (HORECA).

Στις άλλες χώρες της Μεσογείου, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία, οι εστιάτορες προσφέρουν στους πελάτες τους όμορφες μικρές επώνυμες συσκευασίες με πώμα ασφαλείας πάνω στο τραπέζι. Επακολούθησε η Ισπανία, όταν ο τότε Υπουργός Γεωργίας υιοθέτησε και επέβαλε το μέτρο με «συνοπτικές διαδικασίες» . Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια της Κομισιόν να επιβάλλει τα επώνυμα φιαλίδια σε όλα τις χώρες ης ΕΕ. Επίσης, και η Διεπαγγελματική Ελαιολάδου της Ισπανίας (εκεί υπάρχει για να κάνει έργο και όχι χρυσοπληρωμένα προγράμματα) διεξάγει εδώ και καιρό μια καμπάνια για να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους Ισπανούς εστιάτορες, τους καταναλωτές/ πελάτες, καθώς και τους υπόλοιπους συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από παραγωγούς, ελαιοτριβείς, μικρούς συνήθως τυποποιητές) που έχουν όφελος.


Αντιθέτως, στην Ελλάδα, τα άθλιας εμφάνισης και αμφιβόλου περιεχομένου λαδόξυδα –ένας ταβερνιάρης χρησιμοποιούσε «λάδι» από το γειτονικό νεκροταφείο- ζουν και βασιλεύουν. Η υπόθεση είναι γνωστή από εποχής υπουργίας του καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, ενώ και ο σημερινός υπουργός επί 2,5 χρόνια δεν το έχει αγγίξει, όπως άλλωστε και ό,τι αφορά το ελαιόλαδο

Ο Ισπανός Υπουργός, όταν το αποφάσισε, επικαλέστηκε κυρίως τους τουρίστες, όχι μόνο σαν ποσότητα ελαιολάδου που μπορούν να καταναλώσουν, αλλά και σαν εικόνα που σχηματίζουν. Μην ξεχνάμε, ότι και στο πιο ταπεινό μπαράκι μόλις ο πελάτης καθίσει θα του προσφέρουν ένα πιατάκι με ελιές.

Πέρυσι το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα κατέγραψε περίπου 75 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, τις οποίες θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε με 1-2 τουλάχιστον γεύματα, συν φυσικά τις τακτικότατες εξόδους των Ελλήνων σε κάθε λογής εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες κ.ο.κ.

Άρα δεν είναι μόνο η καλή εικόνα, ή τουλάχιστον η αποφυγή της κακής εικόνας, αλλά και μια σεβαστή ποσότητα που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και θέσεις εργασίας, ιδίως σε μικρές – μεσαίες μονάδες που έχουν την ευελιξία να κινηθούν όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις τουριστικές περιοχές.

Προσωπικά, έχω διαπιστώσει δύο τουλάχιστον επιτυχημένα παραδείγματα από τις εταιρείες ΑΓΡΟΒΙΜ στην Καλαμάτα και TERRA CRETA στα Χανιά, χωρίς αυτό να αποκλείει την ύπαρξη και αρκετών άλλων που εθελοντικά έχουν επεκταθεί σε αυτή τη δραστηριότητα. Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από το όποιο μικρό ή μεγάλο κέρδος από αυτές καθ΄αυτές τις πωλήσεις στο κατάστημα μαζικής εστίασης, το πιο σημαντικό όφελος προέρχεται από τη διαφήμιση των προϊόντων τους.

Εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης, και επειδή πολλοί θα σπεύσουν να την οικειοποιηθούν, ας σημειώσουμε ότι ο σύνδεσμος των Ελ3Π (Ελαιοκομικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας) το είχε συμπεριλάβει, και μάλιστα ψηλά – ψηλά στη λίστα των αιτημάτων του και προς τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη (23/07/2013) και προς τον αν. ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου (25/5/2015), επανερχόμενοι στις 21/11/2016 όταν ο κύριος Αποστόλου διατήρησε τη θέση του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Το περιοδικό «ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» είχε παρουσιάσει το θέμα ήδη από το τεύχος 75, τον Μάιο του 2011, με ρεπορτάζ του καλού ανταποκριτή του κ. Κώστα Κοντοθανάση στην Καλαμάτα και ειδικότερα στο εστιατόριο «Το Λιμένι», όπου η ΑΓΡΟΒΙΜ προσέφερε το ΠΟΠ ελαιόλαδό της.

Φωτογραφία ΑΞΙΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, εστιατόριο "Λιμένι" Καλαμάτα

Αργότερα, το olivenews.gr έχει επανέλθει με σειρά αναρτήσεων που με πρόχειρο μέτρημα φτάνουν τις 33 (!), ενώ το Φεβρουάριο 2014 υπογράμμιζε: «Κάνουμε δημόσια έκκληση στην Πολιτεία να επισπεύσει τις σχετικές αποφάσεις».

3,5 χρόνια μετά, ποτέ δεν είναι αργά, αν και χάθηκε και η φετινή τουριστική σεζόν.


Σχόλια επισκεπτών

  • | Πάρις Έλ
    Αυτό το "ποτέ δεν είναι αργά" ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την κακοδαιμονία μας! Φυσικά θα είναι ένα πολύ καλό βήμα, απ΄αυτά που χρειάζεται ο Έλληνικός τομέας ελαιολάδου για να πάει μπροστά. Αναμένουμε την νομοθεσία....αλλά κυρίως την εφαρμογή του μέτρου.....
  • | Βασιλης Φραντζολας
    Εχει ενδιαφερον να γραφατε ποιοι και γιατι φρεναρουν επι χρονια το θεμα των μη επαναγεμιζομενων φιαλων. Ποιοι αραγε σταματησαν τον Υπουργο Αγροτικης Αναπτυξης Καρασμανη το 2014 ο οποιος το ειχε εξαγγειλει μολις ανελαβε;

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων